Obezlerde, vücud direnci neden düşüyor?
Vücud direncinizi artırmak için üç önemli sebebiniz var:
1 Hastalıklara karşı korunmak !.
2 Yaşam kalitenizi yükseltmek !.
3 Yakın bakıma muhtaç olmamak !.
Bunu başarmanın iki temel ilkesi:
1 Aktif sporla kan dolaşımını artırmak !.
2 Kilo aldırmayacak ölçüde doğal ve dengeli beslenmek !.
Kan akım hızı ne kadar fazla ise metabolizma canlanır ve bedenimiz o kadar dinçleşir, gençleşir.
Yağ stoklarının artmasıyla gelişen obezitede, aktif spor yapmak zorlaşır. Günlük hayatta duzenli spor ise nerdeyse imkânsızdır.
Bu durumda kan akım hızı azalır. Artan yağ kitlesi, organların fonksiyon gören hücrelerini baskılayarak işlevini azaltır. İç organların yeterince kanlanması azalınca takvim yaşı genç olsa bile yaşlılar gibi vücud direnci düşmeye başlar.
Vücuda alınan tüm vitaminler, mineraller, proteinler, hormonlar, antioksidanlar, kan dolaşımıyla organlara ve hücrelere gönderiliyor. Vücudu kuvvetlendiren en önemli molekül ise kan dolaşımıyla hücrelere taşınan oksijendir. Oksijen tüm hücrelerin enzimatik reaksiyonların da kilit rol oynar. Beyin oksijen yokluğuna sadece beş dakika dayanabilir.
Oksijeni dokulara pompalayan kalptir. Kalbin pompalama gücü, sporcular ve ağır efor yapan işçilerde en üst seviyelere ulaşır. Sigara içenlerde ve obezlerde ise en düşük seviyeye iner
Aktif Spor yapanlarda kan dolaşımı, yüksek dağlardan doğan ve gürül gürül akarak ovaya inen bir nehir gibidir. Suyu temizdir pislik tutmaz. Ama ovaya inince akış hızı azalır, etrafında çörçöp pislikler birikmeye başlar ve suyun temizliği azalır. Kan damarları da böyledir. Aktif spor yapınca kan dolaşımı hızlanır ve insanları en çok ölüme götüren damar tıkanıklığı yani ateroskleroz önlenir. Böylelikle organları ve dokuları besleyen kanın periferdeki hücrelere kadar erişmesiyle bedene canlılık sağlanır.
Kan akım hızı azalınca, dokulara oksijen perfüzyonu düşer.
O yüzden atalarımız;
İşleyen demir ışıldar demişler...
*****
Vücud Direnci kuvvetli olanlar !
Kovid başta tüm enfeksiyonlara ve kansere karşı dirençlidir.
Kalp krizi ve felç riski çok düşüktür.
Kemik erimesi olmaz. Yaşlılıkta kırık riski düşüktür.
Kas gücü sağlamdır. Bel ve boyun fıtığı riski azalır. Bedenen güçlü olanlar ruh sağlığı olarak da kendilerini iyi hissederler.
*****
Bağışıklığı artıran ikinci etken ise antioksidan, vitamin, mineral protein ve amino asit yağ asidi içeriği fazla olan ve katkı maddesi içermeyen doğal gıdalarla beslenmektir.
Yoğurt yumurta peynir zeytin, soğan sarımsak, lahana, turp pırasa, yeşillikler ve tüm sebzeler ve de meyveler çok faydalıdır.
Sirke, zerdeçal, sumak, kimyon, nane, kekik, pulbiber, karabiber gibi baharatlar ve üzüm çekirdeği, çörek otu tohumu çok değerlidir, organları yeniler.
Siyah üzüm, kabak çekirdeği, ceviz badem fındık fıstık ve kuruyemişler, tahin ve tahinli pekmez. Bunlar çok değerli gıdalardır. Kilo sorunu olanlar biraz dikkatli yemelidir.
Kilo sorunu olmayanlar ise rahat yerler.
Fırında balık, tavuk kuzu dana karaciğer kelle paça işkembe iyidir. Kilo sorunu olanlar için yağ içeriği en az olmalı.
Gıda katkı maddesi içeren fabrika, pastane veya fırında işlenmiş her türlü gıdaya mesafeli olunmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.