Nurettin Bay

Nurettin Bay

Konya dönüşüyor…

Konya dönüşüyor…

Karatay ve Eski Sanayi olarak bilinen küçük sanayi sitelerinin taşınması hadisesi, kim ne derse desin büyük hadisedir.

Büyüyen Konya, o günkü şartlara göre şehrin dışına yapılan bu sanayileri yuttu. Sanayiler yerleşim merkezinin ortasında kaldı.  Mevcut Konya’nın en gözde, en değerli, en merkezi yerlerinden biri durumuna gelen bu sanayiler yıllar yılı çok önemli bir ihtiyacı karşıladı.

Ancak 1.3 milyonluk şehrin göbeğindeki bu sanayilerin çevreye verdiği bir zarar söz konusuydu. Yeri geldiğinde konuşulan bir mesele haline gelmişti.  Herkesin taşınmasını istediği ancak imkânlar ölçüsünde güç yitiremediği bu duruma Uğur İbrahim Altay başkan el koydu. Çevre Bakanlığının da desteği ile devam eden çalışmalar meyvesini verdi ve nihayetinde bugün taşınacak yeni yerin temeli atıldı.

Bir dönüm noktası olarak görüyorum.

Konya için unutulmayacak bir dönüm noktası.

Şehir iyi yönde dönüşüyor.

Önce; Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı, şimdi eski sanayiler…

Muhteşem bir dönüşüm.

Birincisinde eski şehir merkezi tarihi dokuya uygun hale getirilecek, ikincisinde şehir büyük bir kirlilikten kurtulacak. Bu proje ile hem çevre hem de şehrin teneffüs ettiği hava temizlenmiş olacak.

Bir başka katkısı daha olacak. Sanayici esnafına sağlanacak katkı. Sanayiciler daha sağlıklı, daha modern ve daha çağdaş koşullarda hizmet verecekler. Yeni sanayi sitesi, çevre düzenlemesi ile geniş cadde ve sokakları ile sosyal mekânları ile Konya’nın geleceğine hizmet verecek.

Konya insanının güzel bir huyu var. Yapılacak projeye, projeyi yapanın iradesine güvenmeyi versin… Güvenince sorun bitiyor. Diğer başka illerdeki kötü örneklerin aksine köstek değil destek oluyor. Halkın, Büyükşehir Belediyesi’ne sınırsız güveni var. O güven işlerin sorunsuz devam etmesini sağlıyor. Bu projede de öyle oldu. Sanayici esnafı iyi niyet ve samimiyet karşısında belediyeye sınırsız destek verdi. O destek sayesinde proje kısa sürede tamamlandı ve onandı. Öyle inanıyorum ki çok kısa bir süre sonra tamamlanacak ve Konya, Türkiye’ye örnek bir projeye imza atacak. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Konya’da sanayi Karatay’da, konut Selçuklu’da, yeşil doku Meram’da değer kazanıyor. Şehrin sağlam atılan temelleri üzerinde doğru bir yapılaşma söz konusu.  Zaman zaman yapılan hatalar da vakti geldiğinde doğruya eviriliyor. Öyle tahmin ediyorum bundan sonrakiler de şehrin bu kendiliğinden oluşan anayasasına aykırı hareket etmeyecekler.

Alaeddin tepesi çevresindeki cephe sağlıklaştırma çalışmalarına da değinmek gerekir. Şehrin orta noktası olarak kabul edilebilecek, kendine has özellikleri ile farkındalık oluşturan, 5 bin yıllık tarihi bağrında taşıyan Alaeddin Tepesi’nin çevresi düzensizlik ve kirlilikten kurtarılıyor. Bedesten ve tamamlandığında Şükran Mahallesi ile bütünlük oluşturacak çalışmalar, şehre unutulmaz bir kimlik kazandıracak. Öyle inanıyorum ki, Konya birkaç yıl içinde her geleni derinden etkileyecek bir görünüme kavuşacak. Şimdiden o günlerin özlemini çektiğimi belirteyim. Rabbim sağlıkla görmeyi nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi