Konya’da vekil savaşları…
Son düzlüğe girerken seçim sathı mailinde bir değişiklik var mı?
Konya’da kim ne yapıyor? Hangi parti önde? İrtifa kaybedenler veya irtifa kazananlar kimler?
Aslında her seçimde yapılan tüm çalışmalar kararsızları etkilemeye yöneliktir. Her partinin her seçim öncesinde bir noktaya sabitlenmiş oy oranı vardır zaten. Ve genelde bir önceki seçimde almış olduğu oylara yakındır bu nokta… Mesela CHP bir önceki seçimde parti olarak Türkiye genelinde yüzde 22.6 oy almış. Majör bir durum söz konusu olmadığı sürece CHP’nin oyları artı-eksi 3 puanlık değişkenlik gösterebilir. Ak Parti ise yüzde 42.6 oy almış. Ak Parti için de benzer bir durum söz konusu. Ak Parti’nin oylarında da artı-eksi 3 puanlık bir değişkenlik beklenebilir.
Konya’ya bakacak olursak… Bir önceki seçimlerde CHP Konya’da yüzde 9.7 oy almış. Ak Parti ise yüzde 59.4. Bu seçimde Konya’da her iki partide ciddi bir değişiklik gösterebilecek bir durum oluşmuş mu? Oluşmamış. CHP özelinde tek değişiklik Deva ve Gelecek Partisi ile ortak liste yapmış olması. Ancak liste oluşumunda özellikle Deva’da ciddi sorunlar var. Gelecek Partisi’nin ise ortak listede nasıl bir performans göstereceği bilinmiyor.
Partiler arası geçirgenlikte Konya’da üç parti arasındaki geçirgenliğin fazla olduğu görülüyor. Bunlar Ak Parti, MHP ve İyi Parti… Seçime iki haftadan az kala sahaya baktığımızda İyi Parti’den dişe dokunur bir erimenin olduğu görülüyor. Bunu Konya’da herkes görüyor. HDP ile ortaklığın getirdiği rahatsızlık hat safhada… İyi Parti, genel merkezin zikzaklı politikaları nedeni ile de kan kaybetmeye devam ediyor. Dolayısıyla İyi Parti’den Ak Parti ve MHP’ye kayma söz konusu.
İyi Parti, sonbahara girerken Konya’da yakaladığı 3-4 milletvekili kazanma şansını tamamen kaybetmiş görünüyor. Ünal Karaman’ın liste başı olmasının da bu şansı kaybetmede etkisi bulunuyor. Her hal ve şartta Konya’dan 2 milletvekili kazanması işten bile olmayan İyi Parti’de ibre 1 milletvekilini gösteriyor.
CHP ve MHP’de 2 vekil garanti görünüyor. Her iki partinin üçüncü vekili alma şansı bulunuyor. Ancak CHP ve ortaklarının tabanında da yedili masa sorunu bulunuyor. Dünya görüşleri farklı olan parti tabanları arasında bir kaynaşma sağlanamadı. Dolayısıyla CHP’nin üçüncü vekili alma şansı azalmış durumda.
Önceki seçimde yüzde 15.5 oy alan MHP’nin üçüncü vekili kapma durumu söz konusu. Bu durumda Ak Parti’nin vekil sayısı 9’a gerileyecek. Diğer partiler oy oranlarını koruyup erime sadece İyi Parti’de olunca sonucu İyi Parti’den kime oyların gideceğine bağlı. İyi Parti’den en çok oy Ak Parti’ye kayarsa Ak Parti 10 vekil sayısını koruyacak. İyi Parti’den en çok oy MHP’ye giderse bu durumda MHP vekil sayısını 3’e yükseltecek.
Şunu da açık bir şekilde yazmalıyım ki bu değerlendirme oylarını ilk kullanacak gençler göz önünde bulundurmadan yapılmış bir değerlendirme. Gençler durumu değiştirir mi? Değiştirebilir.
Son 12 günde genel siyaseti ilgilendiren büyük gelişmeler olursa farklı sonuçlar çıkabilir tabi ki.. “Siyasette 24 saat çok uzun süre” diye bir söz var. Sahaya baktığımızda Konya’da en iyi çalışan parti Ak Parti… Millet İttifakı Konya’da genel havayı değiştirebilecek bir dalgalanma oluşturamadı. Dolayısıyla Konya’da 14 Mayıs’ta fazlaca bir değişiklik olmayacak gibi…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.