Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Özümüz Yunus, Sözümüz Türkçe

Özümüz Yunus, Sözümüz Türkçe

Malum olduğu üzere Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı nedeniyle 2021 yılı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştı.

30 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılı, Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edildi.

Genelgede, Yunus Emre’nin şiirlerinde insan ve doğa sevgisini, hoşgörü, kardeşlik ve barış kavramlarını en duru Türkçe ile işlediği ve bu şiirlerle din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslendiği ifade ediliyor. Ayrıca bu genelge ile “Yetmiş iki millete bir göz ile bakmak” ilkesi ve evrensel insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle Yunus Emre’nin hem dünya beşeriyetine ortak bir değer olarak takdim edilmesi hem de ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının ‘Bizim Yunus’ olarak anılması, Yunus Emre’nin mirası olan Türkçe’nin öneminin vurgulanması ve medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla ‘Dünya Dili Türkçe’ adıyla yurt genelinde ve yurt dışında kampanyaların da tertip edilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu bu genelgede 2021 yılı için hem Yunus Emre’nin hem de Türkçe’nin işaret edilmesi derhal “Türkçe’nin Başşehri Karaman” kamuoyunu da harekete geçerdi. Böylece kısa sürede Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi uhdesinde ve paydaşlığında çok sayıda kültürel ve bilimsel faaliyetler, bilgi şölenleri, paneller, çalıştaylar, sergiler, yarışmalar, kitap ve belgesel çalışmaları planlandı. Şehrin yöneticileri ve sakinleri arasında ciddi anlamda, Yunus’un “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım” sözünün temelinde bütüncül bir yaklaşım ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığımız tarafından söz konusu genelgenin yayımlanmasından kısa bir süre sonra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Namık Ak hocamız ayağının tozuyla, “Ben gelmedim kavga için benim işim sevi için Dost’un evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.” diyerek 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı faaliyetlerinin planlanması, organizasyonu ve icrasını yapmak üzere derhal bir koordinasyon kurulunun kurulmasını sağladı. Bu konularda tecrübeleri bulunan Tarihçi Muhammed Ali Orak Bey de koordinatör görevlendirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak hocamızın başkanlığındaki Koordinasyon Kurulu, Koordinatör ve Yürütme Kurulu tarafından çok sayıda çalışma grubunun oluşturulması ile hızlı bir şekilde çalışmalara başladı.

ozumuzyunussozumuzturkce-001.jpg

Rektörümüz başkanlığında yapılan toplantılarda Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında:


- Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Sempozyumu’nun düzenlenmesi,
- Bizim Yunus’un Bizim Şehirleri adlı projenin hayata geçirilmesi,
- Yunus Emre Atlası’nın hazırlanarak yayımlanmasını sağlanması,
- Yunus Emre Müzesi kurulması için çalışmalara başlanması,
- Yunus Emre ile ilgili TV programlarına katılarak görünürlüğün ve yaygınlığın sağlanması,
- Yunus Emre ve Türkçe söyleşilerinin ve okumalarının gerçekleştirilmesi,
- Yunus Emre’ye ilişkin içerikler üreterek film ve tiyatro senaryoları, meddah gösterileri, şiir, hikâye ve kompozisyonlar, akademik makaleler, ödül programları ve yarışmalar, konferans ve paneller gerçekleştirilmesi,
- KMÜ’nün Yunus Emre Yerleşkesi içerisinde Yunus Emre’ye ait şiirlerin, heykel, büst, rölyef ve kabartmaların yer aldığı düzenlemeler yapılması,
- Yunus Emre’nin şiirlerinin ve yaşam felsefesinin her ortamda ve her mecrada yayılması için “Yunus İklimi” temasıyla çalışmalar yapılması, 
- Yıl boyunca tasavvuf, halk ve sanat müziği eserlerinin icra edilmesine katkı sağlanması, 
- Üniversite bilimsel dergilerinin Yunus Emre Özel Sayısı olarak çıkmasının sağlanması gibi çok sayıda projenin gerçekleştirilmesi amacıyla çalışmalara başlanması kararı alındı. Bu çerçevede üniversite bünyesinde bulunan bütün fakülte ve yüksekokul yöneticileri ile KMÜ’de görev yapan akademisyenlerimiz kendi uzmanlık alanları doğrultusunda 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı’nda yapılması planlanan bilimsel ve kültürel faaliyetlere doğrudan katkı sağlamak görevini üstlenmiş oldular.

Bizler de üniversite ve şehir genelinde yapılacak bu faaliyetlere sağlayacağımız destek ve katkıların yanı sıra bazı faaliyetlerin doğrudan fakültemizle alakalı olması nedeniyle KMÜ Edebiyat Fakültesi yöneticileri ve akademisyenleri olarak harekete geçmiş ve bir dizi faaliyet için çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığımız genelgesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak hocamızın talimatıyla Şubat ayı ortalarında çalışmalara başlayarak “Özümüz Yunus, Sözümüz Türkçe” adıyla KMÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak 13 Mayıs 2021 tarihinde Karaman Dil Bayramı’nda Yunus Emre ve Türkçe Öğretimi Özel Sayısı yayınlama kararını almış bulunuyoruz.

Edebiyat Fakültesi Dergisi bünyesinde çıkarılacak olan “Yunus Emre ve Türkçe Öğretimi Özel Sayısı” editörlüğü KMÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kemal Göz, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kerim Sarıgül ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Semih Babatürk tarafından yürütülmektedir. Bu sayı için şuana kadar 20 civarında araştırma makalesi gelmiş olup yayın kabul süreci devam etmektedir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak editörlüğümüzde Haziran 2021’de yayımlayacağımız olağan sayımız için de yayın kabul sürecimiz devam etmekte olup şimdiye kadar yayımlanmak üzere 10 araştırma makalesi kabul edilmiştir. Yine bu sayıda yayımlanmak üzere 5 adet araştırma makalesinin de hakem süreci halen devam etmektedir. Bununla birlikte, her yıl 13 Mayıs’ta yapılan Karaman Dil Bayramı kutlamaları çerçevesinde KMÜ Edebiyat Fakültesi olarak, Prof. Dr. Gizem Saygılı hocamızın da katkılarıyla Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Gürer Gülsevin hocamızla görüşerek yoğun çalışmaları arasında Karaman’da bir konferans gerçekleştirmesi ricasında bulunduk. Her fırsatta ülkemizin her tarafına olduğu gibi Karaman’a olan muhabbetini dile getiren başkanımız, olağan üstü bir gelişme olmadığı takdirde Karaman Dil Bayramı kutlamalarında, yeni yayınlarla zenginleştirilmiş TDK’nun kitap aracıyla birlikte gelerek Karaman’da konferans/panel yapma davetimizi kabul ettiler.

İnşallah önümüzdeki günlerde Rektörümüz riyasetinde gerçekleştirilecek başka faaliyetler eşliğinde Karaman Dil Bayramı kutlamalarında Türk Dil Kurumu’muzun desteğiyle “Dünya Dili Türkçe” merkezinde bir konferans gerçekleştirmiş olacağız. Önümüzdeki günlerde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi başta olmak üzere, 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı münasebetiyle Karaman’da gerçekleştirilen faaliyetler hakkında yeni değerlendirmeler yapmak üzere…

Gönül adamımızın diliyle “Huzurlar diliyorum”.

Hayırlı Ramazanlar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi