Fatma Tunçer Öncü

Fatma Tunçer Öncü

Adaptasyonda en büyük en engel veliler!

Adaptasyonda en büyük en engel veliler!

Okullar açıldı, anneler ve babalar zor bir ayı geride bıraktılar. Konuyla ilgili onlarca haber yapıldı, basın yayın mecralarında yüzlerce uzman görüşüne yer verildi.  Çocuk yetiştirirken kendi ebeveynlerinden çok internetten bilgi alan anne babalar, gördükleri her haberde kendileri için yeni bir eylem planı yaptılar.   Ülkemizde milyonlarca insan geçtiğimiz iki haftayı kâbus gibi geçirdi. Özellikle çocuğu ilkokula ya da anaokuluna yeni başlayan veliler!  Çocuklar demiyorum dikkatinizi çekerim veliler!

Anne ve babaların hayattaki yegânelerini başka bir yere bırakma konusunda yaşadıkları kaygı önce çocuklara yansıdı ardından öğretmenlere…  Mesela iki hafta boyunca kimse okuldan ayrılmadı. Ve cevval veliler çocuğunu önce diğer çocuklardan sonra da öğretmenlerine korumak zorundaymış gibi herkesi gözetim altına aldılar. Öğretmenlerin idarecilerin uyarılarını dinlemeyip sınıflara dalanlar mı dersiniz, kapılarda bulunan görevlileri canından bezdirdikten sonra çocuklarıyla diğer arkadaşlarının önünde hasret giderenler mi?

Bu durum peki en çok kime zarar veriyor dersiniz?

İlk zarar eğitim sistemine; çocuklar yeni tanıştıkları öğretmen ve arkadaşlarına alışıp güven duymayı öğrenemeden anne ve babalarının korumacı tavırlarından dolayı okulun güvensiz bir yer olduğunu düşünüyorlar.

İkinci zarar, kurallara uyan anne ve babalara; çünkü onlar öğretmenlerin ve idarecilerin uyarılarını dikkate alıp ders saatlerinde çocukları rahatsız etmiyorlar ama bu kez kendi çocukları tarafından suçlanıyorlar.

-“ Annnneee Ahmet’in annesi sınıfa geldi sen neden yoktun? Yoksa sen beni sevmiyor musun?

- Olur, mu yavrum ben seni çok seviyorum ama ben oraya gelirsem annesi yahut babası gelemeyen çocuklar çok üzülür. Bak sen nasıl üzülmüşsün.

- Ama başkalarının anneleri geliyor. Ben artık okula gitmeyeceğim.”

Üçüncü zarar da en çok kendi çocuklarımıza; birçok öğretmen yanlışlarla dolu başlangıçların bütün eğitim hayatına zarar vereceği konusunda hem fikir, birçok uzman da bu adaptasyon sürecine en çok velilerin zarar verdiği konusunda.

Sonuç olarak, ne olacak bu çocukların hali demeden önce sanırım artık kendimize bakmanın zamanı geldi de geçiyor bile…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tunçer Öncü Arşivi