Nurettin Bay

Nurettin Bay

Gastronomi şehri olmaya doğru…

Gastronomi şehri olmaya doğru…

Pazar gününü nasıl geçireceğine karar vermeyenlere yardımcı olmak istiyorum. Başka önemli bir programınız yoksa Kalehan Ecdat Parkı’ında devam eden GASTROFEST’e gidebilirsiniz. İnanın pişman olmayacaksınız.

Konya Gastrofest, bir festivalden çok öte. Özellikle mutfak konusuyla ilgiliyseniz büyük keyif alacağınızı söyleyebilirim.

Öncelikle yeri iyi düşünülmüş. Kalehan Ecdat Parkı bu iş için düşünülebilecek en ideal yerlerden biri. Ha bir tüyo vereyim. Öğleden önce gitmeye çalışın. Öğleden sonra parka girmek için kuyrukta bekleyebilirsiniz.

Parkın tamamı festival kapsamı içerisinde değerlendirilmiş. Giriş ve çıkıştaki ana caddede görsellerle Konya yemekleri tanıtılıyor. Tanıtımlarda yemeklerin tarifleri de yer alıyor. Tanıtım görsellerinin yer aldığı materyalin ahşaptan seçilmesi, parkın genel görüntüsü ile anlamlı bir bütünlük sağlamış. Sonrasında yüzlerce metre devam eden lezzet sokağı…. Onlarca stantta Konya yemekleri veya yemekleri oluşturan bileşenler tanıtılıyor. Tanıtılıyor derken, kuru bir tanıtım değil. Yemekler orada pişiyor ve isteyen uygun fiyattan alıp tadabiliyor. Bazı stantlarda ikram da yapılıyor.

Genelde Konya mutfağı yer alıyor ama ülkenin bu konuyla ilgili meşhur şehirleri de festivaldeki yerini almışlar. Gaziantep, Afyonkarahisar, Şanlıurfa… Konya ilçe belediyeleri de festivale stant açarak destek vermişler. Her ilçe kendi standında, yöresine ait yemekleri tanıtıyor.

Festival sadece yemeklerin veya yemek malzemelerinin sergilendiği bir açık hava sergi alanı değil. Meseleye bilimsellik de katılmış. Ecdat Parkı’nda bulunan Konya’nın en büyük havuzunun içine yapılan stantta mutfak ve mutfak sanatları ile ilgili panel, açık oturum ve benzeri sunumlar yapılıyor. İlgi de fevkalade… Dinleyicilerin çoğunun üzerinde beyaz önlükleri görünce, aşcı veya aşçı adayı olduklarını anlıyorsunuz. Türkiye’nin önde gelen şeflerinin yaptığı sunumlar büyük ilgi görüyor.

Festivalde, aileler ve çocuklar da düşünülmüş. Forum alanında kurulan dev sahnede gün boyu birçok etkinlik düzenleniyor. Çocukların keyfini görmelisiniz…

Konya Gastronomi şehir olması gereken illerin başında geliyor. Bu yönde devam eden bir çalışma da zaten söz konusu… Bence hem hak ediyoruz, hem de kısa sürede alırız.

Malumunuz turizm çeşitlendi. Deniz ve kültür turizminin yanında tematik turizme de büyük yönelme var. Yemek bunların başında geliyor. Dünya üzerinde birçok il tanıtımlarını bununla yapıyor. Konya kültür turizmi canlı bir şehir… Bir de buna mutfağı eklersek, muhteşem bir iş yapmış oluruz.

Tabi ki öyle kolay Gastronomi şehri olunmuyor.

Konya mutfağı Türkiye’nin en zengin mutfaklarından biri. Gastronomi şehri unvanı, UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı” (The Creative Cities Network) tasarısı kapsamında şehirlere verilen bir unvan… Yaratıcı Şehirler Ağı’nda edebiyat, sanat, tasarım, gastronomi gibi alanlarda şehirlerin üstünlüğü aranıyor. Türkiye’de Gastronomi şehri olmuş 3 il bulunuyor. Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar.

Konya, saray mutfağı ile, yemek çeşitliliği ile, şehirdeki kaliteli restoranlar ile, asırlık yemek mekanları ile, üniversitelerdeki gastronomi bölümleri ile, coğrafi tescilli ürünleri ile bunu kolaylıkla alabilecek bir şehir.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yemek ve gıda ürünlerinin coğrafi tescili için göstermiş olduğu çabayı takdirle karşılamak gerekir. Festivalin açılış programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, başvurusu yapılan 51 üründen 21’inin tescilinin gerçekleştiğini, 30’u için sürecin devam ettiğini söyledi.  Başkan, bu sayıyı da yeterli bulmuyor. “Başvuru için çalışmaların devam ettiği 35 ürün daha var “diyor. Bu gidişle bu sayı 100’e tamamlanır.

Şimdi buna bir de GASTROFEST’i eklediler. Her türlü organizasyonuyla Türkiye’de bir ilk olan bu festival bize yeni kapılar açacak. Gastronomi şehri olmak artık uzak bir hayal değil… Bu arada hemen hatırlatalım, elinizi hızlı tutun, festival Pazar günü sona eriyor.

Ben şimdiden söylüyorum, herkes ‘keşke daha uzun olsaydı’ diyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi