2023’e doğru Konya
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, önceki gün bir tweet attı, herkesi merakta bıraktı. Özellikle de gençleri… Çünkü mesajı onlaraydı. Onlara bir müjdesinin olduğunu duyurdu.
Başkan Altay o müjdeyi bugün açıkladı. Hakikaten iyi müjde. Bu müjdeye sadece gençler değil herkes sevindi.
Altay, Büyükşehir’in yıkılmakta olan eski binasının yerine ne yapılacağını açıkladı. Oraya büyük bir kütüphane yapılıyor. Modern, işlevsel ve büyük… Konya’nın en merkezi, en değerli, en orta noktası sayılabilecek yerine kütüphane yapılıyor. Çok ama çok anlamlı…
Konya’da Kültür Park’ta yakın zamanda yapılan bir kütüphane var. Mevut haliyle o kütüphane ihtiyacı karşılayamıyor. Öğrenciler sabahın erken saatlerinden itibaren kütüphaneye girebilmek için kuyrukta bekliyor. Konya, Türkiye’nin en çok kütüphaneye gidilen illeri sıralamasında birinci sırada. Bu bize gurur veriyor.
‘Şehir Kütüphanesi' ismi verilen yeni kütüphanenin altında bir kısım belediye hizmetlerinin verildiği alanların bulunacak olması da iyi düşünülmüş bir konu. Zira vatandaşın bu noktaya belediye hizmetleri noktasında 35 yıllık bir aşinalığı var.
Geniş katılımlı basın toplantısında Şehir Kütüphanesi’nin görselleri de paylaşıldı. Konya’nın 2023 vizyonuna yakışır bir proje…
Konya, Selçuklu payitahtı ve Osmanlı eyalet merkezi olmanın getirdiği bir kültürel mirasın sahibi. Konya, tüm diğer alanlardan önce bir eğitim, ilim ve kültür şehri. Eğitimde olan 5 üniversitesinde okuyan 150 bin civarında öğrencisi var. Bu sayı Anadolu’daki bazı şehirlerin nüfusundan fazla. Bundan kat kat çok da orta öğretim öğrencisi bulunuyor.
Cafeleri kalabalık şehir olmaktansa kütüphaneleri kalabalık şehir olmak, güzel… Önce kütüphaneleri tercih eden gençleri ardından da onlara sahip çıkan belediyeyi tebrik etmek lazım.
Başkan Altay’ın açıklamalarında radarıma bir güzel proje daha takıldı. Akyokuş Kasrı ve Akyokuş’ta yapılacak olan yeni düzenlemeler. Bozkırın ortasındaki Konya’nın en çok ihtiyaç duyduğu hizmetlerden biri de, yeşil alanlar, parklar, dinlenme mekânları… Son yıllarda hepsi birbirinden güzel devasa boyutlarda çok sayıda park yapıldığı halde, Konyalılar parklara doymadı. Hafta sonu öğleden sonra hiç birinde yer bulmak mümkün değil. Konya mutfağının sunulacağı tarihi kasır görünümündeki tesis Konya’ya yakışacak. Akyokuş’un tamamı da yeniden düzenlenerek yeşil doku içerisinde gezi ve dinlenme alanı yapılacak.
Gastrofest’ten de bahsetti Altay. "Beklentimizin üzerinde ilgi gördü. 3 günde 300 binden fazla insan ziyaret etti." dedi. Gastrofest hakikaten muhteşem oldu. Öyle tahmin ediyorum ki gelecek yıllarda daha da büyük ilgi görecek. Daha ilk yılında Türkiye’de 1 numara oldu. Gastronomi, son yılların yıldızı parlayan alanlarından… ‘Konya Gastrofest’ gelecek yıldan itibaren hem ulusal hem uluslararası boyut kazanacak, diye düşünüyorum.
Buradan duyurayım, bu ay peş peşe yapılacak ulusal çaplı iki organizasyon daha var Konya’da…7-10 Ekim arası Bilim Festivali ve 15-25 Ekim arası Kitap Fuarı. Bir önceki Bilim Festivali 150 bin, Kitap Fuarı ise 500 bin katılımla gerçekleşmişti. Programınıza şimdiden kaydetseniz iyi olur…
Daha birçok hizmetten, projelerden bahsetti, Başkan Altay… Şehir, hızla ve büyük bir yoğunlukla 2023’e hazırlanıyor. Konya’yı uluslararası terazide tartacak şehrin uluslararası boyutlu gelmiş geçmiş en büyük organizasyonu gelecek yıl gerçekleştirilecek. 2021 Uluslararası İslami Dayanışma Oyunları… Organizasyon bu yıl yapılacaktı, pandemi nedeni ile gelecek yıla ertelendi. Büyükşehir’de bu konu ile ilgili hummalı bir çalışma yürütülüyor. Veledrom’da sona yaklaşıldı. Millet Bahçesi bahara yetiştirilecek, Alaeddin Bulvarı cephe yenileme çalışmaları sürüyor, Mevlana Türbesi karşısındaki Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı alanlarında tarihi dokuya uygun yeni mekân inşaatlarında önemli mesafe kat edildi, Meram Son Durak ve Tavusbaba civarları yeni yüzüyle yakında hizmet vermeye başlayacak, Çatalhöyük 10 bin yıllık kadim şehre yakışan bir ‘karşılama merkezine’ kavuşuyor, birçok ilçede devam eden birbirinden güzel projeler var. Hepsinin bu organizasyondan önce hizmete açılması planlanıyor. Konya gelinliğini giyinip, uluslararası podyumda boy göstermeye hazırlanıyor. Bu organizasyon ‘bir dünya kenti Konya’ hedefi için bulunmaz bir fırsat. Tabii ki konuyla ilgili sadece Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlık yapması kâfi gelmez. Tüm Konya’nın bu büyük organizasyon için hazırlık yapması gerekir. Diğer kamu kuruluşları, STK’lar, esnf, halk…
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay bir soruya verdiği cevapta Konya’ya ve tüm dünyaya önemli bir mesaj verdi. “Bence gelecekte Konya’nın en büyük meselesi su, ulaşımdan da önce…” diyerek küresel ısınmaya, kuraklığa işaret etti. Başkan çok haklı. Kuraklık sadece Konya’nın değil dünyanın en büyük sorunu… Kuraklık böyle devam ederse işimiz zor. Malum, Konya; coğrafyası, iklimi gereği kuraklıktan en çok etkilenen illerin başında geliyor. Başkan, ‘suyu tasarruflu kullanalım’ dedi. Biz de aynen tekrarlıyoruz: Tasarruf…
Başkan, yakında bir müjdesi daha olduğunu söyledi. Büyük, büyük bir müjde. Herkesin hayatına değecek büyüklükte…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.