Nurettin Bay

Nurettin Bay

Altılı masa totosu…

Altılı masa totosu…

Altılı Masa’nın adayı kim olacak? Siyaset kulisleri ‘altılı masa totosu’ nu konuşuyor. Bakalım kim tutturacak. Biz de dahil olalım, belki tuttururuz.

İsmi ‘altılı masa’ konuldu ama aslında masada 6 parti yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, masanın 6+2’den oluştuğunu söyledi. Altısını biliyoruz da diğer ikisi kim? Erdoğan, diğer ikisinin HDP ve FETÖ olduğunu söyledi.

HDP konusunu ne altılı masanın altılısı inkar ediyor ne de HDP. Türkiye, Millet İttifakı’nda HDP’nin bulunduğunu biliyor. Sıra FETÖ’ye gelince… FETÖ işin doğası gereği Cumhur İttifakı’nın karşısındaki en büyük oluşumu desteklemek durumunda.

Seçime 9 ay kaldı. Meselenin düğümlendiği nokta, Millet İttifakı’nın adayının kim olacağı noktası…

Kılıçdaroğlu dün, ortaklarının kabul etmesi durumunda aday olabileceğini söyledi.

Doğru, tutarlı ve haklı bir şey yapıyor. Aday olmak artık Kılıçdaroğlu’nun hakkı… Yaşı ilerledi. Bir sonraki seçim onun için çok geç. Artık son şansı… Ya aday olacak, ya da çekilecek. Millet İttifakı’nın en büyük partisi CHP.  Tek başına yüzde 25-27 oy alabilen bir partinin lideri aday olmayacak da kim olacak?

Ben belediye başkanlarının aday olmaması konusunda Kılıçdaroğlu ile aynı fikirdeyim. Hadiseye bir de CHP gözünden bakalım. Onlara vatandaş,  belediye başkanı olsunlar diye oy verdi. Herhangi  birinin aday olması, belediyeyi ellerinde tuttukları ilin başkanlığının Ak Parti’nin eline geçmesi anlamına da geliyor. Çünkü belediye meclislerinde Ak Parti çoğunlukta.

Hem, İmamoğlu veya Yavaş’ın aday olması  seçim kazanıldı anlamına da gelmiyor.  Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmak da var.

Konuşulan adaylara bakalım:

İmamoğlu karizmayı çizdirdi.

Yavaş’a HDP’liler oy vermez.

Akşener, kendini bağladı. ‘Ben başbakan olacağım’ diye… Sanki sistemde ‘başbakanlık’ diye bir makam var. Millet İttifakı kahır ekseriyet kazanacak da, anayasayı değiştirecek milletvekili sayısına ulaşacak da.. Ya da yeni bir referanduma gedilecek, Cumhurbaşkanlığı sistemi değiştirilecek de, çift başlı sistem yeniden getirilecek de...De, da…  Nasrettin Hoca’nın borcunu ödeme hikayesi misali… Ölme eşeğim ölme… Akşener başbakan olacak. Ya Allah aşkına Meral Hanım… Senin aklın başında mı?  ‘Kendi kendini yok etmek, etkisiz eleman haline getirmek’ böyle bir şey galiba.

Gelecek Partisi, Deva Partisi ve DP’ye gelince… Maalesef iyi sınav vermediler. Sağ düşünceli liderlerin bulunduğu bu partilerin başkanları CHP uydusu olmakla ta en baştan kaybettiler… ‘Acaba aradan sıyrılıp Cumhurbaşkanı adayı ben olabilir miyim?’ mantığından yola çıkarak yaptıkları manevra basit, sıradan ve tuhaf... Allah aşkına sizin bu ittifakta ne işiniz var?  SP’yi yazmaya gerek var mı?

Bakınız bu günlerde en tutarlı politikayı kim takip ediyor biliyor musunuz?

Fatih Erbakan… Müstakil hareket etmesi ona son haftalarda puan kazandırdı. SP tabanı yavaş yavaş Yeniden Refah Partisine geçiyor.

Millet İttifakı’nın sağ cenahı yeniden ‘Abdullah Gül’ ismini dillendirmeye başladı. İP, Gelecek, Deva ve SP’nin, Gül ismine sıcak bakacağı biliniyor. Geriye kaldı HDP ve CHP…

HDP’nin de bu isme ‘evet’ demesi muhtemel. Ya CHP? CHP’nın kararı Kılıçdaroğlu’nun tutumuna bağlı. Kılıçdaroğlu tüm siyasi hayatının en kritik aşamasında… Gül ismine ‘evet’ demesi durumunda, siyaset hayatı sona erecek. Gül seçilse de sona erecek, seçilmese de… Peki, kendisi aday olursa? Bu durumda bir şansı daha olacak. Seçilmesi halinde kendi açısından muhteşem bir final yapmış olacak.

Siz Kılıçdaroğlu’nun yerinde olsanız ne yapardınız?

Ben Kılıçdaroğlu’nun yerinde olsaydım aday olmak için tüm gücümü seferber ederdim.

Peki, Gül ve Kılıçdaroğlu’ndan başkası yok mu?

Var olmaya var da… İkinci ‘Ekmeleddin’ hadisesinden korkuluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi